Levenstestament steeds populairder
Het levenstestament wint terrein. Vooral omdat het steeds meer bekendheid geniet. De term is hip, en in diverse kranten en damesbladen verschijnen artikelen over het nut van het levenstestament.
Toch is het levenstestament eigenlijk niet meer dan een uitgebreide volmacht. Zo'n volmacht kon men altijd al maken. En mensen die goed nadachten over het moment waarop ze niet alles (meer) zelf zouden kunnen regelen, hadden al lang een algemene volmacht opgesteld zodat een echtgenoot, broer, zus, nichtje of goede vriend hun belangen op dat moment zou kunnen behartigen.
In een levenstestament gaat men meestal nog een stapje verder. Daar wordt vaak expliciet omschreven dat het de bedoeling is van degene die de machtiging geeft, om de volmacht ook te laten doorlopen als er sprake is van wilsonbekwaamheid. Mocht de volmachtgever ooit getroffen worden door een beroerte, dementie of een andere aandoening waardoor hij zijn eigen belangen niet meer kan overzien, dan zal een rechter een bewindaanvraag doorgaans niet toekennen als er een levenstestament is. De machtiging blijft dan gewoon doorlopen.
U voorkomt met een levenstestament dus dat er een persoon tot bewindvoerder wordt benoemd die u zeer onwenselijk zou vinden. Daarnaast voorkomt u verplichte inmenging van de rechter bij belangrijke beslissingen zoals de verkoop van uw woning. Wilt u meer weten over het levenstestament? Vraag gerust de gratis brochure bij ons op, of maak een afspraak om direct een levenstestament te maken.
Bron: TK 28345, nr 180.