Skip to main content

Schenking niet voor schoondochter

Veel ouders gunnen hun kinderen het beste. Ook als de kinderen trouwen wordt het gezin van de kinderen met alle mogelijke zorg omringd, variërend van financiële bijstand bij de aankoop van een huis tot het oppassen op kleinkinderen.
Regelmatig besluiten ouders schenkingen te doen aan de kinderen, om te helpen, of gewoon om belasting te besparen. Ook al is de aanhang geliefd, toch willen de meeste ouders dat de schenking alleen van hun eigen kind zal blijven. Mocht het huwelijk ooit stranden dan hoeft het kind het van de ouders ontvangen kapitaaltje niet te delen.

Ouders die een schenking via de notaris regelen kunnen in de akte een zogenaamde uitsluitingsclausule of privé-clausule opnemen. Maar ook aan de kleinere schenkingen die via de bankrekening worden overgemaakt kunt u deze clausule verbinden. Onlangs speelde er een geval voor de rechtbank Noord-Nederland, waarbij een in echtscheiding verwikkelde dochter geld van haar vader had gehad. De vader had bij de overboeking omschrijvingen opgenomen die varieerden van 'gift pa' en 'gift 2011 van pa voor dochter'. De rechter vond deze omschrijvingen niet voldoende duidelijk om aan te nemen dat de vader de giften had willen uitsluiten van de gemeenschap van goederen waarin de dochter was gehuwd.

Wilt u zeker weten dat uw schenkingen alleen van uw eigen kind blijven? Dan kunt u bij de overboeking in de omschrijving het beste opnemen: 'schenking aan dochter/zoon onder uitsluitingsclausule'. Wilt u meer weten over schenken, schenkingsvrijstellingen of de uitsluitingsclausule in uw testament? Neem gerust eens contact met ons op, wij helpen graag.

Bron: Notamail 2 maart 2017.